FIZ231s Sanatta Fizik 2017-2018

MSGSÜ - Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü.

Amaç : Ders iki kısımdan oluşmaktadır. Dersin ilk kısmında, Güzel Sanatlar’da özellikle önemli bir yeri olan ışık ve renk ile ilgili temel fiziksel prensipler işlenecektir. Fiziksel formülerin son derece sınırlı bir biçimde kullanılacağı (toplama, çıkarma, çarpma, bölme) bu kısımda öğrencilere daha ziyade görsel elementler ve günlük yaşamdan örnekler ile öğrenme imkanı sunulacaktır. Dersin ikinci kısımda ise daha çok fizik ve sanatta yer alan ortak kavramlar, modern fizikteki gelişmeler ve sanat akımları arasındaki paralellikler tartışılmaya çalışılacaktır.

İçerik : Dersin ilk kısmının içeriği aşağıdaki gibidir : Işık ve ışık dalgaları Işığın yansıması Işığın kırınımı Mercekler Prizmalar Gözün yapısı Işık ve fotoğrafçılık Renkler ve renk algısı Renklerin karışımı ve renk oluşumu

Kaynaklar : İlk kısım için ağırlıklı olarak, Gilbert ve Haeberli , “Physics in the Arts” kitabı işlenecektir. İkinci kısım da ise, popüler fizik kitaplarından faydalanılacaktır. Ayrıca dersin iki kısmı için de mümkün olduğunca Türkçe kaynak derste sağlanmaya çalışılacaktır.

Dersler MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerini hedeflemektedir ve tüm öğrencilere açıktır. Dersleri kredili almak isteyen öğrenciler derse otomasyon sistemi üzerinden kayıt yaptırmak zorundadır. Kredisiz almak isteyen diğer tüm öğrenciler dersin ilk günü derse katılarak kayıt olabilirler. Derslerde genelde bir sonraki ders için ödev verilecektir. Ödevlerin teslim saati bir sonraki dersin başlama saatidir. Derslere dinleyici olarak katılmak isteyen öğrencilerin (acil durumlar haricinde), tıpkı kayıtlı öğrenciler gibi, derslere katılmaları ve derslerin gereklerini yerine getirmeleri zorunludur.

Dersin değerlendirilmesi için bir ara sınav (%30), iki ödev (%30) ve bir sene sonu sınavı (%40) yapılacaktır.

Ders serbest seçmeli olup toplam 3 AKTS’dir.